Rendszert a rendszernek, a karbantartás és felülvizsgálat fontossága lakásriasztók esetén!

Mint általában minden műszaki, elektromos berendezésnél, a lakás riasztók esetében is elkerülhetetlen a meghibásodás, illetve a megfelelő érzékenység el állítódása. Murphy törvénye alól sajnos itt sincs kivétel, ? Ami elromolhat, az olykor el is romlik…? Ezért nem szabad elfelejteni, hogy a kiépítés alkalmával nem szűnik meg a felhasználó felelőssége az alól, hogy a rendszer tesztelése, karbantartása és rendszeres felülvizsgálata megtörténjen.

Riasztó

Általában ha a riasztó rendszer bármelyik eszköze meghibásodik, azt a kezelő egység, illetve a kültéri sziréna hangjelzéssel jelzi a felhasználó felé. Amennyiben a rendszer távfelügyeletre van csatlakoztatva, erről a meghibásodásról a diszpécser is értesíti a tulajdonost. Ám előfordulhatnak olyan esetek, hogy úgynevezett rejtett hiba keletkezik a kiépített lakásriasztó esetén.

Jellemzően ekkor a riasztórendszer mozgásérzékelőinek az optikai érzékenysége állítódik el, mely hangjelzéssel nem jár, csak akkor derül ki a hiba, amennyiben valamilyen esemény (behatolás) esetén, arról az érzékelőről nem érkezik a központ felé riasztás jelzés.

Ezért az ilyen és hasonló esetek elkerülése végett szeretnénk a lakásriasztó tulajdonosát tájékoztatni arról, hogy elengedhetetlen a riasztó folyamatos időszakos tesztelése, illetve karbantartása, felülvizsgálata.

Ez egyszerűen elvégezhető. Jellemzően heti, vagy havi szinten teljes élesített módu tesztelést szükséges elvégezni, ami abban nyilvánul meg, hogy élesített állapotban lévő riasztórendszernél minden érzékelő előtt mozgást generálunk, illetve a nyitásérzékelők mágnes részeit a megfelelő távolságra eltávolítjuk egymástól. Amennyiben távfelügyelet felé jelez a rendszer, akkor a diszpécser segítségét igénybe véve, gyorsan elvégezhető a tesztelés és az összes érzékelő, valamint zóna lepróbálása. Ha helyi riasztóként működik a rendszer, abban az esetben két személynek kell a tesztelést elvégezni.

Itt szeretnénk felhívni minden tulajdonos és leendő tulajdonos figyelmét arra, hogy a riasztórendszer időszakos karbantartást igényel, valamint ezzel megelőzhetőek azok az esetlegesen előforduló hibák, melyek veszélyeztetik a megfelelő működést.

Az időszakos karbantartásra mindenképp szakembert érdemes igénybe venni, aki az esetlegesen szükséges programozást, illetve beállítást a helyszínen azonnal el tudja végezni. Csak így tudja a lakásriasztó rendszer üzembiztosan ellátni a feladatát.