Ingatlan betörés elleni hasznos tippek!

Első részben érdemes megemlíteni az előítéleteket, hogy miért is nem foglalkozunk a biztonságunkkal és családunk értékeink megóvásával.

Riasztó

  • Szinte kevés az az ember, aki nem úgy gondolkodik manapság, hogy tőle nincs mit elvinni, ezért nem is érdemes hozzá betörni. Ami egyből felvet két kérdést is. Vajon ezt a betörő is tudja? S ha mégis megtörténne a baj, akkor is ugyanígy gondolna azokra a személyes dolgokra, amik eltűntek az otthonából?
  • Rendelkezünk lakásbiztosítással, így nincs szükségünk kiegészítő védelemre. A lakásbiztosítás még önmagában igen csekély mértékben téríti meg a károkat, amennyiben nincs megoldva a mechanikus, elektronikus védelem az otthonunkban.
  • Mindig tartózkodik otthon valaki! Ez is egy tipikus mondat, mellyel hárítjuk a vagyonvédelem meglétének fontosságát. Igaz, néhány illetéktelen behatolót eltérít a szándékától, ha tartózkodik valaki az ingatlanban. De valóban az idős, esetleg beteg szülőket, vagy gyermekünket tennénk ki egy ilyen találkozás lehetőségének?

Ezért érdemes számba venni a lehetőségeket, egy biztonságosabb otthonért. Mely 3 fontos elemből tevődik össze: – mechanikus védelem, – elektronikus védelem, – személyvédelem (távfelügyelet).

Mechanikus védelem: a nyílászárók megerősítése, zárszerkezetek biztonságossá tétele. A lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó, ezért különös figyelmet kell szentelni a biztonságossá tételére (több ponton záródó ajtó, rejtett zárszerkezet, megerősített ajtótok, hevederzár). Illetve még az ingatlan alacsonyabban fekvő ablakaira is érdemes figyelmet szentelni, melyek könnyen megközelíthetőek és nyithatóak. Különösen igaz lehet ez családi házak hátsó udvari részére, illetve azokra a területekre, melyek utcafrontról, illetve a szomszédok felől kevésbé rálátható.

Elektronikus védelem: riasztórendszerek kiépítése, akár már megelőző szempontból kültérre (kültéri érzékelők, infrasorompó, hang-fényjelző), és jelzés szempontjából beltéri alkalmazásra (nyitás, mozgásérzékelők). Ma már a piacon többféle megoldást kínálnak a szolgáltatók elektronikus riasztórendszerrel kapcsolatosan. Akik nem szeretnék az ingatlan esztétikai szempontját megbontani, megfelelő minősítéssel rendelkező vezeték nélküli riasztórendszerek kiépítését javasoljuk. Árkategóriában természetesen vannak eltérések, egy olcsóbb riasztórendszerrel is meglehet oldani, az alap védelmi rendszert, de nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a rendszereket könnyebb is hatástalanítani, valamint nem biztos, hogy teljes mértékben lefedi az ingatlan biztonságát.

Személyvédelem (távfelügyelet): ma már a lakásriasztók esetében egyre gyakrabban veszik igénybe az ügyfelek a 24 órás távfelügyeletet kivonuló járőrszolgáltatással. Bár igaz, hogy ennek külön havidíj vonzata van az ingatlan tulajdonosok számára, de a riasztórendszer kiépítését végző cégek a távfelügyelettel egybekötött lakásriasztó kialakításánál ma már jelentős kedvezményt tudnak biztosítani a kivitelezés költségéből, miáltal az egyszeri díj jelentősen csökkenhet. A távfelügyelettel egybekötött riasztórendszerek esetén, bármilyen a riasztórendszer által leadott jelzés esetén, nem csak a helyszínen fog hang és fényjelzést adni a riasztó, hanem egy diszpécser központba is befutnak a jelzések, ahol a megfelelő intézkedéseket fogják elvégezni: értesítik a tulajdonost, vagy megbízott személyt, valamint riasztás jelzés esetén a helyszínre küldik a járőrt is.