Melyiket válasszuk, avagy a bőség zavara!

Egy lakásriasztó rendszer kiválasztásánál jellemzően nem csak az ár dominál, hanem leginkább a minőség és megbízhatóság. Vannak esetek, mikor a későbbi felhasználó nem tudja eldönteni, hogy melyik rendszerben is bízzon meg igazán.

Riasztó

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nem minden esetben a legdrágább rendszer a legjobb, és itt is igaz lehet a mondás, miszerint ízlések és pofonok. Nem minden embernek ugyanaz a márkájú autó a favorit, mint ahogy egyéb műszaki berendezéseknél is más-más márkát részesít előnyben a végfelhasználó. Talán az első és legfontosabb szempont a riasztórendszer kiválasztásánál, hogy milyen igényt kell, hogy kielégítsen, illetve a megfelelő minősítéssel (MABISZ) rendelkezzen.

Manapság hazánkban a legelterjedtebb és legismertebb minősített lakásriasztók közé sorolhatjuk vezetékes kivitelben a DSC, PARADOX SPECTRA, PYRONIX riasztóközpontokat és hozzájuk tartozó riasztó eszközöket. A DSC, PARADOX kanadai gyártmányú, valamint a PYRONIX központok és eszközei angol gyártmányú rendszerek. A kis központtól (kisebb irodák, lakások védelmére szolgál) kiindulva a több 10 érzékelőt kiszolgáló nagy központokig ( nagyobb üzemcsarnok, ipari komplexumok, üzletek, többszintes családi házak) terjedő teljes termékcsaládokkal vannak jelen a biztonságtechnika piacán. A rádiós rendszerek esetében érdemes megemlíteni a JABLOTRON cseh gyártmányú, és a PARADOX MAGELLAN központokat és eszközeit. Valamint érdemes még megemlíteni, hogy bizonyos esetekben, költségmegtakarítás szempontjából, mindezen rendszereknél lehetőség van arra, hogy a vezetékes központokat rádiós eszközökkel kombinálva egy hibrid rendszer kerüljön felszerelésre.

Ezek a rendszerek teljes megbízhatósággal működve, minden igényt kielégítve látják el a személy és vagyonvédelemmel szemben támasztott igényeket. Tehát több különböző márkájú és típusú riasztó közül választhatunk, hogy kinek melyik a favorit az egyénenként változó, mint ahogy az is, hogy milyen igényeket kell, hogy kielégítsen. Ezért nem mondhatjuk, azt, hogy a DSC, PARADOX, PYRONIX, JABLOTRON, vagy egyéb márka a legjobb, hisz mind rendelkezik a megfelelő minősítéssel és biztonsági követelményekkel, csak a kinézetben, esztétikában vannak eltérések, tudásban lényegi eltérés csak kevés akad, megbízhatóságban szinte semmi. A választás itt már csak azon múlik, hogy melyik riasztó típus lesz az, amelyiket a leginkább el tudunk képzelni ingatlanunkban, hogy hosszútávon ellása a feladatát.