Érzékelők fajtái, milyen érzékelő típusok közül is választhatunk?

Bár olykor nem is gondolnánk, de amikor riasztórendszerhez csatlakoztatható érzékelőről beszélünk, több választási lehetőség is van, melyek különböző igények szerint lettek megtervezve és kivitelezve. A teljesség igénye nélkül csak egy párat megemlítve megnézheti, hogy milyen lehetőségek közül választhat személy és vagyontárgy védelmével kapcsolatosan.

Riasztó

Passzív infravörös érzékelő: A leggyakrabban alkalmazott mozgásérzékelő típus, családi házak, üzletek, irodák területének védelmére. Ár érték arányban a legkedvezőbb, mindazonáltal megbízható védelmet nyújt egy behatolás jelzése esetén. Szigorúan véve az érzékelő mozgást nem érzékel, csak a hirtelen hőváltozást egy adott pontban. Például, élesített állapotban, ha az érzékelő előtt egy személy, vagy állat elhalad, ott az érzékelő érzékeli, a hirtelen hő emelkedést, ez a gyors hőváltozás váltja ki a mozgásérzékelőnél a riasztást. Elhelyezésüket tekintve, oldalfalra (akár konzollal), vagy mennyezetre (360°) szerelhetők.

Mikrohullámú érzékelő: Más néven radaros érzékelő, egy adó-vevőből, valamint egy antennából áll. Szintén a Doppler elven működik, a kisugárzott és visszavert mikrohullámú jelek változását figyeli. Amennyiben a kisugárzott és a visszavert jelnél eltérést tapasztal, például mozgás hatására megváltozik a frekvencia, az érzékelő riasztást generál a központ felé. Maga a mikrohullámú érzékelő hőkibocsájtást nem érzékel, így hirtelen hőváltozás esetén nem generál riasztást (konvektor, kazán, kandalló, klima, stb.), viszont önmagában képes átlátni a falakon és gyakran az utcafronton elhaladó személyeket és járműveket is érzékeli, ezáltal könnyen okozhat önmagában téves riasztást. Leginkább manapság kombinált formában kerülnek kiépítésre, ahol a passzív infra és a mikrohullámú érzékelés együttesen alkalmazódik. Ezzel csökkentve a téves riasztások számát, mely külön-külön jelen lehet, illetve alkalmazható speciális esetekben.

Üvegtörés érzékelő: Hasonlóan mint a passzív infra érzékelőknél, ezeket az érzékelőket is beltéri védelem esetén alkalmazzuk. Mozgást, illetve hőt nem érzékel, csak bizonyos tartományú akusztikus hang esetén ad riasztást. Nagy előnye, hogy egyszerre több üvegtáblát is felügyelhet, valamint könnyű a szerelhetősége (jellemzően az üveges résszel szemben kerül elhelyezésre oldalfalra szerelve).

Füst, hő- és szén-monoxid érzékelő: A riasztórendszerhez csatlakoztatható optikai füstérzékelő, egy beépített optikai fényérzékelővel rendelkezik, mely a levegőben lévő részecske változást figyeli, így már a tűz korai, kezdődő szakaszában lehetőség van a riasztásra. Nem javasolt olyan helyen elhelyezni, ahol előfordulhat nagy ?porképződés? (pékség, asztalos műhely, magas páratartalom), ezekben az esetekben javasolt a hősebesség érzékelő elhelyezése, amely a hirtelen, kiugróan magas hőemelkedést érzékeli. Szén-monoxig esetén, melyet színtelen és szagtalan volta miatt már csak akkor ismerünk meg, amikor már túl késő és veszélyes előre, még kezdeti stádiumban lehetőség van a megfelelő érzékelővel. Ezeket az érzékelőket jellemzően 24 órás zónára szokták kötni, ami azt jelent, hogy akkor is riasztást generálhat, ha maga a térvédelmi rész (mozgás és nyitásérzékelők) nincsenek aktiválva, élesítve.

Nyitásérzékelő: Ezek az érzékelők lehetővé teszik az ajtók és ablakok (nyílászárók) nyitásának és zárásának ellenőrzését. A nyitás érzékelő két részből áll, egy mágnesből és egy érzékelőből. A felszereléskor az a cél, hogy az érzékelő és a mágnes közt a legkisebb elmozdulás esetén is riasztást generáljon. Javasolt olyan helyeken felszerelni, ahol a mozgásérzékelők kiépítése nem lehetséges (folyamatos mozgás lehetséges, cica van az ingatlanban, melynél sajnos a mozgásérzékelő kiépítését nem nagyon preferáljuk).