Megélhetési lopás, amikor már nem csak a nagyobb értékű vagyontárgyak a célpontok.

Manapság már a gazdasági válság hatására egyre inkább szélesedik az a sáv, mely a gazdag és szegény réteg között húzódik. Ebből kifolyólag elmondható, hogy a vagyon ellen elkövetett bűncselekmények majd fele a megélhetési lopás kategóriába tartozik.

Riasztó

Ezekben az esetekben a betörő nem megrendelés szerint “dolgozik”, nem a nagy vagyon, vagy zsákmány reményében hatol be az ingatlanba, hanem egyszerűen csak némi készpénz, apróbb műszaki cikkek, ékszerek, ruhák és élelmiszerek a célpontok, melyeket gyorsan és minimális lebukási eséllyel tud továbbértékesíteni és ezáltal további pénzt nyerni.

Ezért ma már nem csak azok az ingatlanok a potenciális célpontok, melyekben nagyobb értékű vagyontárgyak találhatók, hanem kivétel nélkül minden ingatlan, melyek lakhatás szempontjából berendezettek, legyen szó családi házról, lakásról, vagy nyaralóról. Ezért tartjuk fontosnak felhívni arra az ingatlan tulajdonosok figyelmét, hogy a személy- ás a vagyon védelme érdekében, nem szabad luxusként gondolni a megfelelő védelmi eszközökről, mint mechanikus vagy elektronikus védelem. A lakásriasztóval felszerelt ingatlanoknál lényegesen kevesebb a behatolási kísérlet azokkal az ingatlanokkal szemben, melyeknél csak mechanikus (biztonsági zár, rács, hevederzár) védelemmel gondoskodnak a bennlévő vagyontárgyak megóvásáról.

Ma már rengeteg vagyonvédelmi cég található a biztonságtechnikai piacon, melyek kedvező áron biztosítanak leendő ügyfelei részére, optimális védelmet nyújtó lakásriasztó rendszereket, illetve hozzá kapcsolódó távfelügyeleti szolgáltatást. Amire érdemes viszont odafigyelni, hogy nem biztos, hogy a legolcsóbb szolgáltatást kínáló cég a legmegfelelőbb. Fontosabb szempont kell, hogy legyen a megbízhatóság, és a kapcsolódó szolgáltatások tartalma, mint például a folyamatos non-stop szerviz szolgáltatás, garancia vállalás, és felelősség biztosítás megléte, egy esetleges rendszer meghibásodás alatti betörés esetére. Sajnos egyre inkább bebizonyosodik, hogy az olcsón kiépített rendszerek esetén ezek a lényeges plusz szolgáltatások már nem férnek bele a vállalásba.