Ezermester szerelők, avagy a lakásriasztó és a biztonság!

Természetesen senkit sem szeretnénk se meggyőzni, se lebeszélni a választásával kapcsolatosan, de szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egy lakásriasztó kiépítésénél nem elhanyagolandó tényező a megfelelő szakember kiválasztása a tervezés és beépítés alkalmával. Érthető dolog a mai gazdássági viszonyok mellett, hogy mindenki ott próbál meg pénzt spórolni, ahol tud, illetve próbálja a kiadási költségeket minél inkább leszorítani, ezért lakásriasztó kiépítésének választása esetén már a kivitelezési díj miatt, inkább a szereld magad, vagy az olcsóbb villanyszerelő által kiépített riasztórendszert választja. Viszont vannak olyan dolgok, amiket érdemes szem előtt tartani.

Riasztó

Magyarországon a vagyonvédelmi tevékenység végzését szigorú jogszabályokhoz és ellenőrzésekhez kötik, ami pontosan az ügyfelek érdekeit védi. A lakásriasztó tervezése és kiépítése is ehhez kapcsolódóan jogszabályokhoz kötött. A 2005 évi CXXXIII. sz törvény foglalja magába a vagyonvédelmi tevékenység szabályait, mely értelmében csak megfelelő szakképesítéssel, illetve rendőrhatósági működési engedéllyel és a megfelelő felelősségbiztosítás szerződéssel végezhető személy- és vagyonvédelmi tervező-szerelő tevékenység egy vállalkozás vagy személy.

Továbbá a biztosító társaságoknál a vagyonvédelmi rendszerrel ellátott ingatlanok esetén a kockázatvállalás feltétele a telepítői nyilatkozat, melynél a telepítést végző személynek, vagy vállalkozásnak az adataival együtt kell nyilatkoznia arról, hogy a telepítés és üzembe helyezés a kockázatvállalás feltételeinek megfelelően lett elvégezve.

Előfordulhat ezért, ha a kiépítésen próbál spórolni az ügyfél, és villanyszerelővel vagy egyéb egy olyan személlyel végezteti a kiépítést kedvezőbb költségekért, aki nem rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel és jogszabályoknak megfelelő engedélyekkel, hogy egy esetleges káresemény alkalmával már nem tud kihez fordulni a felelősségvállalás miatt, illetve a biztosító társaság is, melynél a lakásbiztosítás megkötése történt nem fogja megtéríteni, vagy nem akkora mértékben téríti meg a károkat, mint ami ebben az esetben járna az ügyfélnek.

Így érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon érdemes-e pár ezer forintot megspórolni a beépítési költségeken azzal, hogy nem egy vagyonvédelmi szerelővel végeztetjük el a lakásriasztó kiépítését.