Amit a vezeték nélküli lakásriasztókról tudni érdemes!

Bár még mindig a leggyakrabban kiépítésre kerülő lakásriasztó rendszerek a hagyományos vezetékes riasztók, de egyre inkább elterjednek a rádiós, vezeték nélküli lakásriasztók kiépítése, mely köszönhető annak is, hogy a bekerülési ára, egyre inkább közeledik a vezetékes, hagyományos riasztók árához.

Riasztó

Pár éve még a rádiós riasztókért köszönhetően annak, hogy új technológiának számítottak, még igen borsos összegek kellett kifizetni a leendő tulajdonosoknak, mely akár a duplája is lehetett egy hagyományos riasztó árának. A technikai fejlődésnek, illetve az egyre inkább történő elterjedésének köszönhetően ma már ez a különbség csak pár 10 ezer forintban nyilvánul meg, vagy bizonyos esetekben, ha nagyobb darabszámú érzékelőt kell a központhoz csatlakoztatni akár még olcsóbb is lehet a kiépítési költsége, köszönhetően annak, hogy a munkadíjban jelentős összegeket lehet megspórolni, mivel ezek az érzékelők könnyen és gyorsan vezeték nélkül összeköttetésbe kerülhetnek a központtal, így időt és olykor pénzt is lehet spórolni kivitelezés alkalmával.

A nagyobb és ismert biztonságtechnikai cégeknél már jó ideje megjelentek a vezeték nélküli termék családok, csak egy párat megemlítve: Paradox MAGELLAN, DSC ALEXOR, Pyronix ENFORCER. Valamint vannak a kifejezetten rádiós rendszerekre szakosodott gyártók több termékcsaláddal, mint a JABLOTRON PROFI, OASIS, JA-100. Természetesen azért a különböző gyártók termékei között is van árbeli eltérés, de mindegyik megbízható, minősített termékeket forgalmaz.

A rádiós riasztórendszerek esetén leginkább az esztétikában jelentkezik az előny, mivel ezek a rendszerek egyáltalán nem, vagy csak igen csekély mértékben igényelnek kábelezést, így a felszerelésüknél nincs szükség kábelcsatornára, illetve egyéb kábelelvezetésre, mely rontaná az ingatlan belsőterének összhangját, esztétikáját. Ezek a rendszerek is teljes biztonságot nyújtanak akár egy nagyobb ingatlan, vagy egy kisebb üzlet, lakás védelmére. Támogatják a kétirányú rádiós kommunikációt, mellyel akár a rendszer állapota is lekérdezhető a távirányító gombjának lenyomásával.

Talán csak egy aprócska hátránya van ezeknek a rendszereknek, hogy bizonyos időközönként 2-3 évente az érzékelőkben elem csere szükséges, de így legalább ezeknél a rendszereknél, egész biztosan nem kerül elhanyagolásra a karbantartás.