Villámszezon a lakásriasztóknál

A nyári hónapokban gyakori zivatarok esetén gyakran előfordulnak villámlással kísért jelenségek, ezek legtöbbje a a felhőkben történik, de a bizonyos százalékuk eléri a földfelszínt, melyek elektromos lökéshullámokat okoznak, melyek a lakáson belüli elektromos berendezésekben károkat okozhatnak, ezért előfordulhat, hogy azok a lakásriasztók is ?megbolondulhatnak?, melyek évekig rendben működtek. Ennek az oka, hogy sajnos a riasztórendszerek esetén sem tudjuk 100%-osan kiküszöbölni a villámkár előfordulását.

Riasztó

A nyári viharok idején előforduló villámok esetén kétféle kárról beszélhetünk a lakásriasztók esetében. Közvetlen és másodlagos villámkár lehetséges. Közvetlen villámkár esetén kevés az a műszaki berendezés, ami áram alatt tartva ne sérüljön, sajnos mivel a lakásriasztók esetén még csak lehetőség sincs arra, hogy vihar esetén kihúzzuk a hálózatból tekintve, hogy a riasztók háztartási ingóság kategóriába tartoznak, ezért potenciális veszélynek vannak kitéve. Másodlagos villámkárnál már nem is feltétele, hogy a vihar idején keletkező villám közvetlen az ingatlanba ?csapjon? bele, elegendő, ha egy pár kilométeren belüli helyen történik a villámcsapás és egy hirtelen elektromos túlfeszültséget kap az elektromos rendszer, miáltal az alkatrészekben meghibásodás jelentkezhet.

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa rendelkezik lakásbiztosítással, a lakásriasztó villám általi meghibásodásának a javítási vagy csere költségét a biztosító társaságok megtérítik a tulajdonosnak. Feltétele, hogy a kárrendezési igényt az ügyfél az esemény bekövetkezte után 2 munkanapon belül jelzi a társaság felé.

Lakásriasztók esetén is, a kárrendezéshez szükség van szakértői véleményre, melyet a lakásriasztó átvizsgálása esetén állít ki a szerelőcég. A szakvéleménynek tartalmaznia kell a hiba leírását, illetve a meghibásodott alkatrészek felsorolását, valamit javítási költségét (amennyiben javítható) vagy a csere költségét. A lakásriasztó helyreállítását számlával igazoltan, valamint csatolva a szakvéleményt lehet a kártérítést igényelni a biztosító társaságtól.