Mechanikus vagy elektronikus, esetleg mi vagyunk az a kivétel, ami erősíti a szabályt…? Avagy hol próbálunk és mivel spórolni a tulajdonunk védelménél?

Mikor lakásriasztó rendszer kiépítésével kapcsolatosan bárki is megkeres minket, mondjuk meg őszintén, milyen gyorsan vágjuk rá, hogy -Ugyan minek az nekünk?! Hisz van kutyánk, van biztonsági ajtónk, vagy körbe van szerelve az ingatlan rácsokkal (nagyszerű börtönérzést biztosítva). A legjobbat meg sem említve, miszerint nincs akkora érték, amiért érdemes lenne betörni hozzánk.

Riasztó

Bár igaz, egy kiépített lakásriasztó sem fog egyetlen behatolót sem elfogni, de nem is ez az igazi funkciója, viszont nagymértékben játszik szerepet a megelőzésben, illetve az okozott károk csökkentésében.

Természetesen elengedhetetlen bizonyos mértékű mechanikus védelem egy ingatlan védelménél. Ezalatt értve, a megfelelően záródó nyílászárókat és biztonsági ajtót, de ki az aki jól érzi magát, egy rácsokkal körbezárt otthonban. S azt sem szabad elfelejteni, hogy bár néhány betörőt visszatart a mechanikus védelem eltávolítása, ám azzal a tudattal, hogy nincs egyetlen hely sem, ahová jelzés futna be mikor a rongálás megkezdődik, már nem is jelent olyan nagy kihívást.

Ezzel szemben egy jól megtervezett, esztétikusan kivitelezett elektronikus védelmi rendszer (lakásriasztó) pláne, ha még felügyeleti központ (24 órás kivonuló járőrszolgáltatással) felé is megtörténik az átjelzés, már a szabotálás alkalmával (kültéri sziréna hang-, fényjelzéssel, riasztó központ, riasztó mozgásérzékelő, nyitásérzékelő rongálás esetén) még az elszántabb illetéktelen behatolót is elgondolkodtatja, hogy érdemes-e kockáztatni egy lakásbetörést, a lebukás nagymértékű esélyével.

A manapság kiépítésre kerülő riasztórendszerek, mind esztétikában, mint diszkrécióban meghagyják az otthon szabadságának érzetét. Az egyre inkább elterjedő rádiós riasztóknál, pedig már a lakásban körbefutó kábelcsatornák sem rombolják a belső területek összképét.

S talán a végére hagyva a legfontosabb kérdést, egy távfelügyelettel egybekötött riasztórendszer egyszeri kiépítési költsége, akár a töredéke lehet egy minden nyílászáró felületet védő, olykor még csak esztétikusnak sem mondható mechanikus rácsokkal felszerelt védelemnek.

Talán pont ezért szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mielőtt határozottan rávágnánk a választ a címben említett kérdésre, érdemes utána járni és végig számolni, hogy hol és milyen biztonsági megoldással is spórolunk a legtöbbet a személyünk és értéktárgyaink védelmének érdekében.